JAPAN ELITE - Miłośnicy, pasjonaci i posiadacze japońskiej motoryzacji
MENU
Polub nasze profile społecznościowe
Ostatnie posty
Ostatnio na Forum
Artykuly
Komentarze
Najnowsze filmy
Partnerzy
Kalendarz
<< Lipiec 2026 >>
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Brak wydarzeń.

Ankieta
Skąd dowiedziałeś/aś sią o Japan Elite?

Reklama na innym forum/stronie
Reklama na innym forum/stronie
12% [6 głosów]

Od znajomego
Od znajomego
53% [27 głosów]

Poprzez Facebook
Poprzez Facebook
8% [4 głosów]

Z Google
Z Google
16% [8 głosów]

Przez wizytówką
Przez wizytówką
0% [0 głosów]

Przez naklejką na samochodzie
Przez naklejką na samochodzie
12% [6 głosów]

Ogółem głosów: 51
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 04. lipiec 2013

Archiwum ankiet
Reklama
Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 2 gość(ci)
 Drukuj temat
Toyota Supra MKIII MA70
szprychawp
Szczerze?... Ehh ;/ zdjecie katalizatora i wjebanie samej rury tez moglo spowodowac spadek mocy.... Dlatego lepiej strumienice albo zostawic ten kat
Podzielenie się tym wpisem:
Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo

damiansd4hide3
Spadek mocy jest ze względu na tutejsze ciśnienie, ale to napewno nie tak dużo, najwięcej to jest spowodowane wiekiem, pare koni zdechło i aby je odzyskać musiał by być kapitalny remont silnika, lub pokombinować nad lepszym chłodzeniem, wydechem, dolotem, większym turbo, ale to też nie będzie tak efektywne jak przy nowym silniku.

piotras155
dobrym patentem jest odizolować wszystkie doloty od temp to dosyć znacznie pomaga u kogoś na jakimś forum widziałem porównanie nic nie po izolowane i potem ile sie dało zrobiony dolot i wszystkie rury z ic które były narażone na temp koleś uzyskał 25km czy jakoś tak mocy więcej od samego izolowania ciepła więc warto

damiansd4hide3
Dodano dnia 08-11-2012 16:08

Po dłuższym czasie.... Rozpoczeły się prace nad suprą Uśmiech :) Prawdopodobnie długi czas nie opuści samochód garażu Uśmiech :)

Jeszcze nie powiem na 100% co jest planowane bo sam niewiem ale najbliższe plany są takie aby wyciągnąc silnik i wymalować komore silnika.
Później swap ale to jaki silnik tam zagości zobaczymy. Pod moją skrzynie pasują silniki 7M-GTE, 1JZ-GTE, 2JZ-GTE, 1UZ-FE, więc wybór najprawdopodobniej będzie pomiędzy tymi motorami.

Img

Img

Img

Img

Img

Img

Img

-----

Dodano dnia 09-11-2012 21:08

Fotosy z dzisiejszej pracy:

Img

Img

Img

Img

Img

Img

No to HOP Uśmiech :)

Img

Img

Img

Img

Img

Img

Img

Img

Img
Edytowane przez Seba-pdPL dnia 11 listopad 2012 11:54:47

skrewdrive
wyciąganie poszło gładko ale gorzej będzie później zamontować nowy silnik i wszystko z podpinać żeby działało, to tak szybko już nie pójdzieJęzyk 1

damiansd4hide3
Silniczek sprzedany Uśmiech :) narazie auto jest bez serca i troche tak postoi.

Dalsze dłubanie tym razem przy blacharce, usuwanie lekkiego wklęsnięcia z maski i przygotowywanie do zapodkładowania. W kolejce czeka jeszcze popękany zderzak i komora silnika.

Img

faster
aaaha a to widzę, że przechodzimy przez to samo Hehehe :D nowe życie dla swojego pupilka Uśmiech :) ale właściwie to czemu zmiana? za słabe? czy na nowszy? czy jak? powodzenia i chylę czoło, że sam podejmujesz się tematu

damiansd4hide3
Dodano dnia 17-11-2012 19:48

No tak Uśmiech :) Ale moje prędko nie wyjedzie bo ograniczają fundusze ale zyskuje troche bo będę to robił sam bo jakbym miał dawać komuś za swap to troche bym zapłacił.
Zamiana bo ten mój stary silnik nie był tak rozwojowy, wytrzymały a też wymagał remontu za kwote za którą spokojnie kupił bym takiego 1JZ także uznałem że się nie opłaca. Silnik poszedł na UKRAINE Hehehe :D niech sie tam chodoki nim bawią a ja poszukam coś innego, ciekawszego i mocniejszego Uśmiech :)

-----

Dodano dnia 22-11-2012 10:49

No i supra doczekała sie nowego serca Uśmiech :)

Jest to silnik typowo JDM-owski produkowany tylko na Japonie. Pochodzi on z Toyoty Chaser JZX100 Uśmiech :) Silnik produkowany od 1996 do 2001. Ktory rocznik mi sie trafił tego niewiem ale ma około 100 tys przebiegu :)

Z 3.0 Turbo zmniejszy się w suprze pojemność do 2.5 Turbo Uśmiech :)

Model silnika: 1JZ-GTE VVT-i
Moc: 280 Koni przy 6200 obr/min
Moment: 379 Nm przy 2400 obr/min

Img

Po drodze napotkany gość z bardzo ciekawą rejestracją

Img

No i silniczek już na miejscu:

Img

Img

Img

Img

Uśmiech :))

YouTube Video

YouTube Video

Img
Edytowane przez Seba-pdPL dnia 23 listopad 2012 19:15:57

faster
no i gratuluje Git i też masz zmienne fazy rozrządu Oczko ;)

szprychawp
ten na filmiku chyba zdrowo podkrecony bo roznica jest niesamowita...Język 1 miedzy Tym aa 7MGTE.. Widzialem jeden filmik jak scigala sie supra mk3 z sercem 7MGTE i 1JZ i lekko 1 jz byl z przodu a tu to jest masakra jak tak Twoj ma isc to bede Ci zazdroscil. Ale z 2 strony bede tez temu silnikowi wspolczul Uśmiech :)Hehehe :D bo TY Damian nie lubisz aut katowac Hehehe :D a takie cacko jest do katowaniaHehehe :D

damiansd4hide3
zobaczymy, narazie jeszcze silnik nie odpali długi czas. Jak sie okazało nie pasuje nawet Miska olejowa, bo w tym silniku jest z przodu i w tym miejscu jest też magiel, trzeba to przerobić albo kupić inną miske. Druga sprawa przeniesienie napędu, będzie kosztowne ale da sie zrobic Dzwon 900 zł, sprzęgło z dociskiem od 1500-3500 zł a tanszych niż 1500 nie opłaca sie kupować bo zaraz padnie.
Dorwać też musze poduszki silnika, i sonde ale z tym myśle że problemu nie będzie.

Największa zabawa szykuje sie z elektryką, silnik odpali na samym kompie ale żeby działał licznik, wspomaganie itp będzie trzeba sie głowić, niby schematy na amerykańskich stronach znalazłem ale mimo tego nie będzie to takie proste.

Tak jak mówiłem, supra wyjedzie dopiero za 2 lata w najlepszym wypadku. W 2015 roku Hehehe :D Nawet jakbym miał 100 tys zł to nie było by to takie proste bo na częsci trzeba polować ze strzelbą bo to JDMowski silnik Język 1 Ale może jakoś to będzie Uśmiech :) Jak sie uda swap to prawdopodobnie bede pierwszy w polsce który ma VVTi w Suprze MKIII Uśmiech :) bo nie spotkałem sie jeszcze nigdzie na żadnym forum w polsce aby ktoś miał ten silnik w MKIII. Wkładają do BMEk Nissanów ale nie do supry jedynie tą starszą wersje z którą jest mniej zabawy.
Edytowane przez damiansd4hide3 dnia 23 listopad 2012 09:53:38

Seba-pdPL
Nowe serducho to dopiero 1/4 sukcesu Oczko ;) Powodzenia życze w dalszym działaniu przy "Zabaweczce" (Toyocie), abyś złożył to "tak jak w Piśmie pisze" i aby udało ci sie super-Suprą wyjechać szybciej niż w 2015r. Git

Qamil
ten 1JZ-GTE to :
E-JZX100-BTMVZ
czy E-JZX100-BTPVZ ?
208kW?

Swoją droga ten silnik ma ogromne możliwości rozwojowe. I tak jak wspomniałeś Damian niestety nie wolno na nim oszczędzać bo pójdzie w kosz. Na wejściu polecam intercooler żeby sie nie przegrzał przy modach:
https://www.gcg.c...Itemid=101
później to już tylko kasa kasa kasa...
Jeżeli chodzi o części polecam zakręcić się koło kolesi co ściągają części oryginalne z Japonii bo będzie po prostu taniej niż np ze stanów. Hehehe :D

Także powodzenia i czekamy na kolejne etapy Hehehe :D

damiansd4hide3
Silnik pochodzi z automata bo większośc tych samochodów była produkowana właśnie w automacie, Usportowione wersje tylko w manualu Uśmiech :)
więc tylko zostaje nam GF-JZX100-BTPVZ. Intercooler i dobra chłodnica oleju to podstawa by jeździć, do samego odpalenia narazie może byc ten stary żeby tylko wystestować. W pierwszej kolejności musze kupic jeszcze poduchy pod silnik (są prawie niedostępne tylko w ASO ale słyszałem że pasują z Berlingo Uśmiech :), pewnie przerobić łapy jeśli nie będa odpowiednie, kupić dzwon do skrzyni biegów, sprzęgło i oleje itp. a później zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Narazie nie spotkałem na polskich stronach supry MKIII z tą wersją silnikową 1JZ VVTi Uśmiech :) podobno jest to trudniej ogarnąc niż starszą wersje, więc jest to spore wyzwanie które napewno się opłaca.
narazie mise tylną już kupiłem i poduszki też mam już prawie namierzone więc wkrótce na chwile pewnie wsadze żeby zobaczyc czy podpasuje jak coś to sie łapy przerobi.
Teoretycznie silnik powinien odpalić na palecie, ale najgorsze będzie podlączenie tego wszystkiego do reszty aby np zegary działały itp. Prawdopoodbnie toyota chaser ma już elektroniczne zegary więc będzie trzeba przerobic sygnał cyfrowy na analogowy Język 1

Qamil
No ja tam bym się pokusił o te elektroniczne zegaryUśmiech :) w sumie taki bajer w starszym aucie Hehehe :D Jakoś sensownie wpasować w konsolę. Uśmiech :)

damiansd4hide3
Nie nie bo z chaser są małe zegary a u supry na pół kokpitu, elektroniczne są takie zegary oryginalnie produkowane w MKIII ale nie idzie tego dorwać i zazwyczaj jesli są na ebayu to na wersje japonską.

YouTube Video

Qamil
A swoja drogą gdzie dopadłeś ten silniczek?

Tutaj masz digital dash :

YouTube Video

I cieakwy pomysł na tylne lampy Hehehe :D

YouTube Video

Edytowane przez Qamil dnia 09 grudzień 2012 23:54:42

damiansd4hide3
Dodano dnia 10-12-2012 10:45

Te ledy mi sie nie podobają, zniszczył ktoś tylko te lampy. Wole seryjne takie jakie są, wyglądają najładniej. I przy moich zegarach też zostane to digitale kosztują fortune a też to takie aż super nie jest.
W JKM kupiłem Język 1

-----

Dodano dnia 11-12-2012 21:56

Mała aktualizacja Uśmiech :) skrzynia R154 została zdemontowana, odkręcony dzwon którego już pewnie nigdy do tej skrzyni nie zamontuje, a skrzynia została wypiaskowana Uśmiech :) Troche piasku poszło, tyle osadu, brudu, chyba od nowości nie była czyszczona, ale jakoś sie z tym uporałem.

Img

Img

-----

Dodano dnia 28-12-2012 18:36

Mała aktualizacja. Misa tylnia do 1JZ została zakupiona już jakis czas temu, Bardzo cięzko ją kupić bo występowała tylko w JZA70, a nowa kosztuje 570 $ bez przesyłki. Zakupiłem w polsce na pewnym forum, ale była ona zmniejszona o 1 litr aby zmieściła sie do 300ZX. Aktualnie została pospawana na oryginalną wielkość.

Img

Img

Drugi element misy olejowej, górny został wyczyszczony z osadu/nagaru Język 1 Mimo że wydaje sie że to tylko misa, troche roboty bylo.

Img

Img

Img

Img
Edytowane przez Seba-pdPL dnia 30 grudzień 2012 18:42:44

Snap
super robota wre, podoba mi się Uśmiech :) teraz kolejne części szukaj trudnodostepnych i składaj powoli te wszystkie klocki Uśmiech :) trzymam kciuki za powodzenie projektu Uśmiech :)

gacuus
mogles odrazu porobic przegrody w misce
chcesz podskoczyć mi? No na pewno ... Hehehe :D

Img

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Poleć ten wątek
URL:

Przejdź do forum: